Програма на Фестивала на фолклорната носия Жеравна 2017

Програма
на
Фестивала на фолклорната носия – Жеравна 2017

 

Ден първи – 18.08.  – петък

 

17:00 – Отваряне на Фестивала
17:00 – 20:00 – Пристигане на гостите, разглеждане на фестивалната територия
20:00 – 20:20 – Официално откриване на Фестивала: представяне на официалните гости, връчване на годишното отличие „Апостол на българщината“, обявяване на програмата, регламента и др. /голяма сцена/
20:20 – 21:20 – Фолклорен танцов спектакъл „НИЕ, БЪЛГАРИТЕ“ на ансамбъл „Чинари“  /голяма сцена/

21:20 – 21:50 – Отбелязване  на 140-годишнината от героичната Шипченска епопея със спектакъла „ О, Шипка!“
21:50 – Народно веселие с различни музиканти: “100 каба гайди” с ръководител Тодор Джуфарев, зурни от Петрич с ръководител Михото, тракийски оркестър “Гергьовден” с ръководител Васил Денев, Етрополска духова музика  /малка сцена/
22:30 – Народно веселие с краля на кларинета Иво Папазов-Ибряма
/на поляната при входа/

 

Ден втори – 19.08. – събота

10:00 – Отваряне на Фестивала
10:30 – 11:30 – Народно веселие с различни музиканти: “100 каба гайди” с ръководител Тодор Джуфарев, зурни от Петрич с ръководител Михото, тракийски оркестър “Гергьовден” с ръководител Васил Денев, Етрополска духова музика  /малка сцена/
11:30 – 12:30 – Традиционна българска сватба

12:30 – 14:00 – Представяне на клубове, школи и танцови състави за български народни танци (в представянето се предвижда и разучаване на български народни хора с участието на публиката) – I част /малка сцена/

14:00 –  14:15 – Приемане на нови войводи в сдружение „Пазители на българщината“
14:15 – 14:30 – Внасяне на чеверметата, обяд, отмора, свободна програма

14:30 – 15:30 – Конкурс за автентична и стилизирана женска, мъжка и детска носия с осигурен награден фонд отГЛАВБОЛГАРСТРОЙ/малка сцена/. Предварително записване на служебния вход до 13 часа в събота.
15:30 – 17:00 – Представяне на клубове, школи и танцови състави за български народни танци (в представянето се предвижда и участие на публиката в заучаване на български народни хора ) – II част  /малка сцена/
17:30 – 18:30 – Свободна програма, веселие
18:30 – 19:30 – Народни борби  /на поляната при входа/
19:30 – 20:00 – Надиграване на танцьори с осигурен награден фонд от ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ . Предварително записване на служебния вход до 18 часа в събота.

20:30 – 21:00 – Фолклорен концерт на Ансамбъл за народни песни и танци  “Сливен”
21:00 – 21:30 –  Концерт на солистката на ансамбъл „Българе“  Албена Вескова  /на поляната при входа/

21:30 – 22:30 – Народно веселие с фолклорната певица Росица Пейчева и танцова формация „Етноритъм“  /на поляната при входа/
22:30 – 23:00 – Нестинарски игри /на поляната при входа/
23:00 – “Олелия” – игри, песни и танци около големия огън с оркестър “Орфей” с ръководител Георги Янев /на поляната при входа/

Ден трети – 20.08. – неделя

10:00 – Отваряне на Фестивала
10:00 – 12:00 – Веселие с оркестър
12:00 – Официално закриване на Фестивала
12:00 – 17:00 – Свободно влизане на територията на Фестивала /без входна такса и носии/

През целия неделен ден фотографирането е разрешено!

ПРАВИЛНИК
на Фестивала на фолклорната носия „Жеравна 2017”

А. Задължително е:

Всеки желаещ да присъства на фестивалната територия задължително трябва да е облечен във фолклорна носия /автентична, сценична или стилизирана/. Мъжете може да са и с войводски или четнически облекла, както и в старинни военни униформи и оръжия. Допускат се и облекла от самото начало на ХХ век, също и свещенически одежди. Разрешени са и фолклорни носии, традиционни за други народи и държави. Ако не сте могли да си осигурите носия, при входа на фестивала можете да си закупите или получите под наем.

Входът за фестивалната територия е с платен пропуск, чиято стойност за посетителите е 25 лева общо за трите фестивални дни. За деца до 7 години входът е безплатен, а от 7 до 14 години е 10 лева.

Наборите на Национален фолклорен ансамбъл “Българе” – родените през 2002 година 15-годишни младежи и девойки – получават безплатен достъп до “Жеравна 2017″ срещу предявяване на лична карта, но само в случай, ако са с възрастен придружител, заплатил вход. 

Пропускът представлява гривна, която задължително се носи през трите дни и се предявява при всяко влизане.

Входната такса не включва консумация на храна и напитки, както и осигуряване на фолклорна носия. Също така организаторите не поемат ангажимент за осигуряване на нощувки в квартири в Жеравна и околността. Предлага се безплатно ползване територията на палатковия лагер, която е обезпаразитена и са осигурени ток, вода и  тоалетни.

Одобрените участници в Представянето на клубове, школи и танцови състави заплащат 15 лева входна такса общо за трите дни.

Участващите в програмата на фестивала, официалните гости, дарителите и медийните партньори не заплащат входна такса.

Дарителите, официалните гости и закупилите ВИП пакети са обект на специално обслужване и се настаняват в обособен за тях „Войводски кът”.

Живущите в Жеравна се освобождават от входна такса. Жителите на град Котел заплащат такса от 10 лева. Жителството се удостоверява с лична карта при влизане във фестивалната територия.

Представители на медиите се допускат в качеството си на журналисти само при предварително одобрена акредитация. Журналистически екипи с акредитация влизат като такива при персонално легитимиране с журналистическа карта от посочената медия при получаване на журналистическия пропуск.

За разполагане на сергия за продажба на свои изделия или демонстриране на занаяти на фестивалната територия занаятчиите заплащат еднократно такса от 50 лева общо за трите дни, като в нея е включен пропуск за един човек. Всички останали лица, обслужващи обекта, заплащат като останалите посетители по 25 лв. входна такса общо за трите фестивални дни.

Редът и организацията при провеждането на фестивала се координират от специално назначен комендант.

Фестивалът се охранява от професионална охрана, която зорко следи за нарушения на правилника и има право да прилага санкции.

Б. Забранено е:

Заснемането с камери, фотоапарати и мобилни телефони на територията на фестивала е абсолютно забранено през първите два дни. В границите на фестивала акредитирани професионални фотографи ще правят снимки на всички желаещи. 20 дни след приключване на фестивала до фотокадрите ще има безплатен достъп по електронен път в сайта www.nosia.bg

Провеждане на разговори по мобилни телефони извън определеното за целта място.

Внасянето на напитки, храна и продукти на територията на фестивала. На чаршията ще се продават достатъчно вкусни ястия, мезета, вино и ракия, лакомства.

Внасянето на всякакви изделия от пластмаса – бутилки, чаши, чинии, прибори, кутии, найлонови торбички, както и на термоси, салфетки и др.

Внасянето на съвременни дамски и мъжки чанти, куфари, раници, сакове, найлонови чантички, съвременна техника и прочие.

Употребата на съвременни одеяла и постелки. При входа и на чаршията ще се продават черги, завивки и битови торби.

Носенето на слънчеви очила и ръчни часовници, съвременни шапки и кърпи. Разрешава се единствено използването на калпаци, бели кърпи и забрадки.

Ползването на връхни дрехи от съвременното облекло. При хладно време се препоръчват традиционните ямурлуци, наметки, елеци от аба и кожа, както и тъкани или плетени вълнени женски връхни дрехи или шалове в тона на народната традиция.

Ползването на детски колички във фестивалната територия.

Категорично не се допускат домашни любимци.

На пушачите се препоръчва да използват кибрит вместо запалки и по възможност цигарите да се носят в табакера или кожена калъфка. Вместо химикалка е добре да се ползва молив. Желателно е носенето на собствени нож и пешкир.

 

Забраната на предмети от съвременния живот се налага, за да се придаде възможно най-пълна автентичност на обстановката в  желанието ни тя да се доближи максимално до българския бит отпреди век и половина, което е едно от условията за провеждане на фестивала. Идеята е участниците да направят скок назад във времето, във възможно най-близка до годините на Възраждането ни атмосфера – такава, в каквато са живели нашите прадеди.

Участието във Фестивала на фолклорната носия е доброволен акт и всеки решил да се включи в него е длъжен да спазва огласените задължителни изисквания за провеждането му. Всичко това е замислено в името на едно различно, приятно и необикновено преживяване, което да донесе на участниците незабравими емоции, правейки ги част от родолюбивата проява.