News

Виж кой печели покана за Фестивала на фолклорната носия в Жеравна 2017 с In Life TV!

Ясни са имената на тримата печеливши, които ще имат възможността да се докоснат до едно от най-българските и красиви събития у нас – фестивала на фолклорната носия в Жеравна, организиран от фондация „Българе“, кметство Жеравна и Bona Fide. Тримата победители, изтеглени чрез жребий, които спазиха изцяло условията на играта – да да харесат страниците на In Life и на НФА „Българе“ във фейсбук и да споделят поста за играта в профила си в социалната мрежа, са Николай Тодоров, Здравка Дянкова и Диана Ачева. Те ще имат възможността лично да се докоснат до автентичните български традиции и „да се върнат 150 години назад във времето“ по време на десетото издание на фестивала на 18, 19 и 20 август.  Екипът ни ще се свърже с тях за повече подробности как да получат наградата си – двойна покана за участие в „Жеравна 2017″. Традиционни спонсори на фестивала от самото му създаване са Ян и Елена АндерсонГеорги Манев и Калин Григоров.

Всяко издание се осъществява с подкрепата и на десетки други дарители. Основен организатор на фестивала е създадената от Христо Ив. Димитров и семейство Андерсон Фондация „Българе”. Съвместно с марката „Бона фиде”, Община Котел и Кметство Жеравна, Фондацията организира ежегодния международен Фестивал на фолклорната носия, чието първо издание е през август 2008 година.

Неизменен домакин на фестивала през годините е екипът на Национален фолклорен ансамбъл „Българе”. Фестивалът е частна инициатива и се издържа благодарение на приходите от входната такса и от дарения. Всяка година десетки дарители и медийни партньори допринасят за успешното провеждане на родолюбивата инициатива в Жеравна.

Архитектурният резерват Жеравна е избран от Христо Ив. Димитров за център на фестивала. През 2008 г. е сключен 30-годишен договор с Община Котел за ползване на част от местността Добромерица край селото за място на събитието. Фестивалната територия е обособена сред боровата гора на хълма Добромерица. Фестивалът е тридневен /петък, събота и неделя/ и се провежда в предпоследния уикенд на месец август, като датите му са подвижни всяка година.

Фестивален правилник на „Жеравна 2017″

Любопитно е как всички доброволно приемат строгите изисквания на фестивалния правилник на „Жеравна 2017″ и в името на пресъздаване на автентична фолклорна атмосфера отпреди 150 години, старателно ги спазват. Всеки желаещ да присъства на фестивалната територия задължително трябва да е облечен във фолклорна носия (автентична, сценична или стилизирана). Мъжете може да са и с войводски или четнически облекла, както и в старинни военни униформи. Допускат се и облекла от самото начало на ХХ век, също и свещенически одежди. Разрешени са и фолклорни носии, традиционни за други народи и държави. Носията е задължителна за абсолютно всички, дори и за най-високопоставените гости и охраната им. За посетители входът за фестивалната територия е с пропуск, чиято стойност е 25 лева общо за трите фестивални дни. За деца до 7 години входът е безплатен, а от 7 до 14 години е 10 лева. При влизането си всеки участник получава и брой от специалния „Фестивален вестник“. Можете да станете част от уникалното тържество на народните традиции и родовата памет. Облечете носиите и прекрачете в най-българското време!

Ето и още някои изисквания на фестивалния правилник, отделящи ни за три дни от цивилизацията:

Заснемането с камери, фотоапарати и мобилни телефони на територията на фестивала е абсолютно забранено през първите два дни. В границите на фестивала акредитирани професионални фотографи ще правят снимки на всички желаещи, като кадрите ще могат да получат по-късно безплатно по електронен път. Забранени са и разговорите по мобилни телефони. Провеждането им може да става единствено на определено място извън фестивалната територия. Абсолютно се забранява внасянето на всякакви изделия от пластмаса – бутилки, чаши, чинии, прибори, кутии, найлонови торбички, както и на термоси, салфетки и др. Не се допускат и съвременни дамски и мъжки чанти, куфари, раници, сакове, найлонови чантички, съвременна техника и прочие, както и употребата на съвременни одеяла и постелки. При входа и на чаршията ще се продават черги, завивки и битови торби. Под забрана е и носенето на слънчеви очила и ръчни часовници, съвременни шапки и кърпи. Разрешава се единствено използването на калпаци, бели кърпи и забрадки. Не се допускат домашни любимци, а също и детски колички
На пушачите се препоръчва да използват кибрит вместо запалки и по възможност цигарите да се носят в табакера или кожена калъфка. Вместо химикалка е добре да се ползва молив. Желателно е носенето на собствени нож и пешкир.
Не се разрешава и внасянето на напитки, храна и продукти на територията на фестивала. На чаршията ще се продават достатъчно вкусни ястия, мезета, вино и ракия, лакомства, кафе.
Строга охрана има право да отнема пропуска на нарушителите на правилника.

10-ти Фестивал на фолкорната носия „Жеравна 2017″ (ден първи)

За десети, пореден път, една магична местност до красивото и запазило автентичната си красота градче Жеравна, оживява под звуците на фолклорната ни музика и се изпъстря с цветовете на родните ни носии…

За десети път, хиляди българи, живеещи по различни части на света, семейства, политици, артисти, бизснесмени, занаятчии или с една дума – родолюбци, загърбват съвременното ежедневие и стават част от нещо все по-голямо и все по-силно – Международния фестивал на Фолклорната носия.

На 18-ти август, 2017-та (петък) фестивалът официално беше открит в присъствието на множество официални лица, а официалният старт беше даден с традиционното връчване на наградата „Апостол на българщината“ на създателя на Фестивала Христо Димитров.  Голямата сцена в подножието на естесвения амфитеатрален изглед се разстресе и от фолклорния танцов спектакъл „НИЕ, БЪЛГАРИТЕ“ на ансамбъл „Чинари“

Гвоздеят на вечерта обаче беше невиждано и разтърсващо сетива и представи събутие – Отбелязването  на 140-годишнината от героичната Шипченска епопея със спектакъла „ О, Шипка!“.