Скок във времето

ФЕСТИВАЛ НА ФОЛКЛОРНАТА НОСИЯ – ЖЕРАВНА 2010

Get the Flash Player to see this content.

Фондация “Българе” съвместно с община Котел, кметство село Жеравна, “Сдружение за Жеравна” и ,,Бона фиде” обединиха усилията си, за да създадат уникален, елитарен фестивал, който може да се сравни само с машина на времето – “Фестивал на фолклорната носия” – Жеравна 2010.
На 20, 21 и 22 август в село Жеравна за трети път ще се съберат хиляди хора от всички краища на България, за да се веселят, пеят, свирят и танцуват така както са го правили техните пра дядовци и баби преди 100-150 години.
Единственото нещо, което ще ги обединява е, че всички ще бъдат облечени с фолклорни носии (автентични, сценични, създадени от стари майстори или ушити специално за тях, по свой вкус и размери), като костюмите не задължително да са български. Всеки ще бъде пременен в старинно облекло изразяващо неговия произход, нрав, материално положение, занаят и т.н.
Присъствайки на този фестивал, вие ще преживеете едно изключително, автентично преживяване, което няма как де се сравни с нищо друго.
Ще ядете чевермета, стари мезета, пресни сирена и суджуци, топли погачи и симити, ще пиете руйно вино и ракия, ще се наслаждавате на родопските гайди и македонските зурни, ще гледате истински пехливански борби, ще се запознаете с различни кукери и маскарадни игри. Ще притаявате дъх пред мистичните нестинари, ще участвате в древни игри и обичаи. Ще се докоснете до старите майстори и занаяти…
По време на фестивала може да видите български танци представени от професионален ансамбъл, и да ги сравните с танците на групи за автентичен фолклор, дошли от всички етнографски области на България, за да покажат своя бит, култура, обичаи…
Но освен български танци на фестиала ще се насладите на изпълненията и на чуждестранни изпълнители.
Единственото, което трябва да направите е да облечете фолклорна носия и да дойдете до Жеравна.
Ако това за вас е непосилна задача, фондация “Българе” може да ви съдейства да си ушиете такава каквато на вас ви харесва, в т.ч. цървули, калпаци, силяси, торби и всички останали аксесоари.

Важно:

Предупреждаваме, че няма да има някои елементарни удобства :

  1. Няма да има вилици и салфетки.
  2. Лъжиците са дървени.
  3. В тоалетната няма тоалетна хартия.
  4. Няма маси и столове – осигурени са черги, рогозки и козяци.
  5. Телефонните разговори са само на определени за целта места.

Спокойно :

  1. Районът ще е обезпаразитен
  2. Ще има медицинска помощ.
  3. Ще има противопожарна помощ.
  4. Ще има полицейска закрила.
  5. Ще има осветление.

Препоръки :

Ако искате екстри носете си принадлежности за пикник – нож, кърпа за ръце, битова торба, може и някаква постелка или родопско одеяло, сол, дъска за рязане.

Молба :

Моля ви, за да не нарушавате приятното изживяване на останалите посетители на фестивала, да ограничите до минимум и ако е възможно съвсем да се откажете от употребата на всички съвременни уреди и пособия като модерни часовници, запалки, козметика, бижута, гребени и други подобни. Желаем да постигнем максимално автентично изживяване.
Моля за вашето съдействие.

ЗА ОТБРАНИ ГОСТИ

Организаторите на фестивала са подготвили за заможни гости и дарители на събитието специални чорбаджийски кътове застлани с рогозки, месали, черги и козяци, с посуда и обслужващ персонал, както и музиканти, които да ги забавляват. За тях ще бъдат доставени специални вина, ракии и мезета и ще се въртят чевермета.
Тези гости ще бъдат настанени в най-хубавите къщи в Жеравна и околността.
Ако желаете да участвате в този “скок във времето”, ви очакваме на 20, 21 и 22 август в Жеравна. Обещаваме ви, че после ще има какво да разказвате цяла година – до следващия фестивал.
За да влезете на територията на фестивала има входна такса в размер на 20 лв. за трите дни. Входът за фестивала не включва консумация и облекло.
В непосредствена близост до фестивала ще има място за палатков лагер цената за палатка е до 4 човека-15лв. над 4 човека- 20лв. за караване – 25лв. цената е за трите дни на фестивала и включва – тоалетни, вода, ток.
Забележка: След закриването в неделя, на територията на фестивала ще бъдат допускани цивилно облечени лица, без фолклорни костюми.

За контакт:

НФА «Българе»

Тел: 02 / 841 10 33

email: ra_bulgare@abv.bg

www.nosia.bg

www.bulgare.net

www.jeravna.com