Фестивален правилник на „Жеравна 2017″

Любопитно е как всички доброволно приемат строгите изисквания на фестивалния правилник на „Жеравна 2017″ и в името на пресъздаване на автентична фолклорна атмосфера отпреди 150 години, старателно ги спазват. Всеки желаещ да присъства на фестивалната територия задължително трябва да е облечен във фолклорна носия (автентична, сценична или стилизирана). Мъжете може да са и с войводски или четнически облекла, както и в старинни военни униформи. Допускат се и облекла от самото начало на ХХ век, също и свещенически одежди. Разрешени са и фолклорни носии, традиционни за други народи и държави. Носията е задължителна за абсолютно всички, дори и за най-високопоставените гости и охраната им. За посетители входът за фестивалната територия е с пропуск, чиято стойност е 25 лева общо за трите фестивални дни. За деца до 7 години входът е безплатен, а от 7 до 14 години е 10 лева. При влизането си всеки участник получава и брой от специалния „Фестивален вестник“. Можете да станете част от уникалното тържество на народните традиции и родовата памет. Облечете носиите и прекрачете в най-българското време!

Ето и още някои изисквания на фестивалния правилник, отделящи ни за три дни от цивилизацията:

Заснемането с камери, фотоапарати и мобилни телефони на територията на фестивала е абсолютно забранено през първите два дни. В границите на фестивала акредитирани професионални фотографи ще правят снимки на всички желаещи, като кадрите ще могат да получат по-късно безплатно по електронен път. Забранени са и разговорите по мобилни телефони. Провеждането им може да става единствено на определено място извън фестивалната територия. Абсолютно се забранява внасянето на всякакви изделия от пластмаса – бутилки, чаши, чинии, прибори, кутии, найлонови торбички, както и на термоси, салфетки и др. Не се допускат и съвременни дамски и мъжки чанти, куфари, раници, сакове, найлонови чантички, съвременна техника и прочие, както и употребата на съвременни одеяла и постелки. При входа и на чаршията ще се продават черги, завивки и битови торби. Под забрана е и носенето на слънчеви очила и ръчни часовници, съвременни шапки и кърпи. Разрешава се единствено използването на калпаци, бели кърпи и забрадки. Не се допускат домашни любимци, а също и детски колички
На пушачите се препоръчва да използват кибрит вместо запалки и по възможност цигарите да се носят в табакера или кожена калъфка. Вместо химикалка е добре да се ползва молив. Желателно е носенето на собствени нож и пешкир.
Не се разрешава и внасянето на напитки, храна и продукти на територията на фестивала. На чаршията ще се продават достатъчно вкусни ястия, мезета, вино и ракия, лакомства, кафе.
Строга охрана има право да отнема пропуска на нарушителите на правилника.